מאמרים וכתבות

מה צריך לדעת כשרוצים להתחיל לנגן

מאת: גלעד תדהר    16.12.09
מוסיקה היא שפה לכל דבר. כולם מקשיבים למוסיקה ולכן כולנו מבינים אותה. אבל לא כל אחד יודע לדבר את השפה

  הוספת תגובה חדשה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של חוגל
לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.


 

  שלח לחבר

שלח את המאמר ל -



כל החוגים והפעילויות של גלעד תדהר

מה צריך לדעת כשרוצים להתחיל לנגן

מוסיקה היא שפה לכל דבר. כולנו מקשיבים למוסיקה ולכן כולנו מבינים אותה. אבל לא כל אחד יודע לדבר את השפה ולנגן. יחד עם זאת, במשך השנים שאני מלמד נגינה, כתיבה ותיאוריה, נוכחתי לראות שבכל אחד חבוי מוסיקאי וכל אחד יכול לנגן. בין אם אתם צעירים או מבוגרים, רוצים לנגן מוסיקה קלאסית, רוק או ליצור מוסיקה אלקטרונית על תוכנה כמו Qubase.
כל מה שצריך זה להקדיש זמן בשביל לפתח את הדרך הייחודית שלכם, לדבר את השפה.

עולם המוסיקה הוא רחב ואפשר ללכת בו לאיבוד בקלות. לכן, לפני שמתחילים ללמוד, כדאי שתשאלו את עצמכם שלוש שאלות חשובות:

שאלה ראשונה: "למה אני רוצה לנגן?", השאלה הזאת תעזור לכם לתת את הפוקוס שיאפשר להתמיד ולהגיע להישגים. כל תשובה היא טובה, בין אם אתם רוצים להתמקצע כנגנים, או שיש לכם רעיונות טובים למוסיקה ואתם צריכים כלי שיאפשר לכם לבטא אותם. כמובן שזה יכול להיות בשביל הכיף, הרחקת האופקים ולמידת שפה חדשה להצליח לנגן שירים ויצירות אהובות.
קלידים זה כלי מאוד נוח שמאפשר להשיג כמעט כל מה שתרצו במוסיקה. אפשר לנגן איתו כמעט את כל התפקידים- לתת קצב, באס, ללוות באקורדים ולנגן מנגינות. לפסנתר יש את המנעד הכי גדול של צלילים, קל לנגן עליו ולהפיק את הצליל. בנוסף, כל הצלילים פרוסים על המקלדת, כך שהכל נראה לעין. דבר זה מאד מקל על ההבנה המוסיקלית.
למי שמעוניין ליצור מוסיקה באולפן הביתי עם Qubase, מקלדת היא כלי מאוד חשוב. היא נותנת את הרקע המוסיקלי שצריך, ובנוסף שימוש במקלדת שליטה, המחוברת למחשב, מאפשר לתקשר עם המחשב טוב יותר ולבטא רעיונות מהר יותר ובצורה זורמת יותר.

שאלה שנייה: "מה אני רוצה ללמוד?", שאלה זו בעצם ממקדת את הלימודים ומתווה דרך. ללימוד יש שני חלקים עיקריים, טכניקה ותאוריה.
הטכניקה היא האופן שבו מנגנים, לדוגמא אצבעות ישרות או עגולות וכדומה. אופן הנגינה משפיע על הצליל, ולכן סוגי מוסיקה שונים מנגנים באופן שונה. האופן שבו ננגן יצירה של באך יהיה שונה מהאופן שבו ננגן שיר של פינק פלויד.
לימוד טכניקה מסוימת לוקח זמן, לכן כדאי לבחור נושא או שניים ולהתמקד בהם. לדוגמא אם אתם אוהבים מוסיקה קלאסית תתחילו משם, אם אתם רוצים ללמוד ליווי שירים, אז רצוי להתמקד בזה. אם אתם רוצים ליצור, כדאי גם ללמוד תיאוריה בסיסית כמו סולמות וללמוד אילתור. מילה על לאחר שהתעמקתם בנושא מסוים, אפשר להוסיף עוד תחומים או לשנות כיוון.

שאלה אחרונה: "כמה זמן אני רוצה ללמוד?" שיהיה ברור כבר עכשיו: אין סוף לכמה שאפשר ללמוד! למעשה כל דבר שאנחנו יוצרים או מנגנים הוא חלק מהלימוד, לומדים המון לבד, אפילו דרך האזנה למוסיקה. כל אחד עושה את הדרך שלו באופן עצמאי, אך לאורך הדרך תמיד צריך גם עזרה ממורה. המורה מעביר איתו ידע שעבר מדור לדור, ובדרך אסף כלים בשביל לעזור להגיע רחוק יותר. אני לא אשכח מורה שהיה לי לפני כעשר שנים. לאחר שכבר ניגנתי כמה שנים, לימד במשך שנה כמה טכניקות חשובות שאיפשרו לי לנגן מהר, זורם ומגוון יותר. עד היום אני מגלה עוד דרכים ליישם את מה שלימד אותי.
אחרי שכבר הבנתם למה אתם רוצים ללמוד ובמה תרצו להתמקד, כדאי לשאול את עצמכם איך תרצו ללמוד וכמה זמן תרצו ללמוד עם מורה. אפשר לקחת שיעור פעם בשבוע במשך תקופה, וככה ללמוד לעומק ובקצב שלכם. אך יחד עם זאת, אם אתם יודעים שיש לכם מטרה ברורה, או נושא מסויים, כדאי להתייעץ עם המורה ולהקציב לזה זמן לימוד.

חשוב לזכור, שכמעט אי אפשר להתקדם ולהשתפר בלי אימון. בשלב זה או אחר כל אחד צריך לרצות להשתפר. הרצון מגיע כשאנחנו מבינים שאנחנו לא מצליחים להוציא את הצלילים שיש לנו בראש החוצה. לכן, אנחנו רוצים להגיע למצב שהרעיונות שלנו נשפכים על המקלדת ברגע שהם עולים בראש. בשביל זה אנחנו צריכים שליטה בידיים ובכלי, שתאפשר לנו להתבטא. האימון הטכני הוא חלק מפרך בלימודים ויש בו רגעים מתסכלים, אבל התוצאות תמיד מגיעות. לכן כדאי לעשות את זה בכיף. ההרגשה של האצבעות רצות על הקלידים והזרימה שבנגינה היא תענוג שצריך להתנסות בו כדי להבין אותו!

  הוספת תגובה חדשה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של חוגל
לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.