מאמרים וכתבות
קונג פו- הרבה יותר מאמנות לחימה
מאת:
אסף קמחי 04.07.10
מה היא אמנות הלחימה קונג פו? מי הוא אמן קונג פו? איזה יכולות מפתח הקונג פו? התשובות כאן
בדרך כלל כשמתייחסים במערב למושג קונג פו, מתכוונים להגיד "אמנות לחימה סינית". טעות נפוצה זו מוצאת את שורשיה בסרטי אמנויות לחימה סיניים שהופצו במאה העשרים ועד היום. לסרטים אלו שהגיעו למערב ובראשם עמד אמן הלחימה הסיני ברוס לי, קראו במערב: סרטי קונג פו.
המציאות אם זאת שונה במקצת. המושג קונג פו צופן בתוכו משמעות רחבה יותר ועמוקה יותר מן הדעה הרווחת. משמעות זו, היא שהפכה את הקונג פו הלחימתי, ככל הנראה לאחת מאמנויות הלחימה הפופולאריות והמסקרנות ביותר בעולם.
בפירושה המילולי, הסימנייה הסינית קונג מתייחסת ללמידה, יכולת, מצוינות ושליטה ברמות הגבוהות ביותר.
הסימנייה פו מתייחסת לאדם.
כשמדברים על אמן קונג פו, לפיכך, מדברים על אדם בעל יכולות ושליטה ברמה גבוהה מאוד בתחום מסוים.
זאת הסיבה שבדרך כלל אחרי שימוש במושג קונג פו, כותבים קונג פו שאולין, או גמל שלמה, לאו חו (נמר זקן), ווין צ'ונג, דרקון...
מורים לקונג פו לחימתי (כלומר, שמשכלל את אמנות הלחימה אצל אדם), מציינים בכך את התחום אותו הם מעוניינים לשכלל אצל התלמיד. במקרים רבים הם מציינים את השיטה הייחודית שעל שמה הם מכונים, כיוון שישנם כמה אלפי שיטות שונות שהתגבשו במהלך אלפי שנים.
מה שמייחד את מרבית שיטות הקונג פו הלחימתי, הוא השימוש שעשו המורים הסיניים בהתבוננות בתנועת הטבע ובעלי החיים. אמנויות הלחימה הסיניות נבדלות בכך מאמנויות אחרות. במקרים רבים אפשר למצוא בתי ספר בהם מתאמנים על תנועות לחימה השאולות מתנועות של חיות, כמו הנמר, הטיגריס, העגור, הדרקון, הקוף, הנחש... ישנם גם לא מעט מורים המלמדים בחוץ, בדרך כלל בגינות ופארקים, כפי שעושים אלפי סינים מידי יום.
תנועת הקונג פו הלחימתי ייחודית גם בשילוב שבין התנועה החיצונית החזקה לבין התנועה הפנימית, שנראית לעין כרכה יותר. מורים רבים שלמדו את אמנות הלחימה הסינית המסורתית, למדו לצד שיטות הפעלה של הגוף למטרות הגנה עצמית, גם תנועות בריאותיות. תנועות אלו נועדו לפתח את תפקוד האיברים הפנימיים על פי עקרונות הרפואה הסינית. בין אמנויות התנועה, הלחימה והבריאות הפנימיות ניתן למצוא את הצ'י קונג, הטאי צ'י, הבה גואה והשינג אי.
הקונג פו שונה מאמנויות לחימה אחרות ומצליח מאוד בקרב האוכלוסייה הבוגרת גם בזכות השילוב בין תרגול תנועתי עם תרגול פנימי, השגור בפי רבים כתרגול מדיטציה. כפי שישנן מאות דרכים שהומצאו לעמל, לחזק, לעצב ולהבריא את הגוף (טניס, כדור רגל, אמנויות לחימה, יוגה...), כל אחת ויתרונותיה, כך מתפקדת אמנות המדיטציה, או העבודה הפנימית, כתרגול של התודעה, הנפש, או המח.
בתרגול עבודות פנימיות ניתן לפתח יכולות שונות ומגוונות מאוד, בינן:
יכולות למידה מופלאות: שיפור הריכוז, צלילות ובהירות מחשבתית, פתיחות, נחישות, מסירות והתמדה, הנאה מלמידה ויכולות הדרכה... אלו מקדמות כל תלמיד גם בפיתוח המיומנויות הגופניות, כך שניתן ללמוד ולהפנים אותן במהירות גבוהה בהרבה.
יכולות הקשורות בפיתוחים של התודעה ורגש האדם: עבודה עם שמחה ואושר, עוצמה פנימית, שקט פנימי, עבודות שונות עם המחשבות, דימוי עצמי, מתחים, שיפוט וביקורת, תקשורת עם אנשים ועם עצמנו, עבודה עם אהבה ופחד...
יכולות הקשורות בהגשמת הרצונות והחלומות שלנו: קבלת החלטות, אחריות, חיבור פנימה, הנאה מעשייה, טכניקות להגשמת חלומות, משמעת עצמית מופלאה, נוכחות בהווה...
מדיטציות לבריאות: תרגילי נשימה, תרגילים לחיזוק האיברים הפנימיים, חיבור אל הגוף (חישת הגוף), התייחסות אל הגוף כחבר טוב, או בן זוג, הרפיה, ריפוי עצמי, עבודות דמיון לבריאות, עמידות סטטיות לחיזוק...
אמן קונג פו, על פי ההגדרה המקורית הוא הרבה יותר מאמן לחימה מופלא. הוא שולט בגופו ויכול להתמקצע בעבודה חיצונית קשה, לצד עבודה פנימית רכה. הוא גם לומד את אמנות הבריאות, לומד להתבונן פנימה בעזרת המדיטציה ומתחבר בעבודתו אל הטבע, אל עצמו ואל היכולת להגשים את עצמו ואת רצונותיו בכל תחומי חייו.