מאמרים וכתבות
מוסיקה נשמה וקצת פסיכולוגיה
מאת:
יואב רונית 06.10.11
מוסיקה נשמה וקצת פסיכולוגיה
אני מניח שאם הגעתם עד לפה ואתם קוראים את המאמר הזה, אז אתם אוהבים מוסיקה. זה לא משנה מאיזה סוג, מי הנגנים ומי הלחין אותה. אם אתם אוהבים מוסיקה, זה אומר שיש לכם חיבור מסוים לאומנות הזו ושהיא נוגעת בכם ומרגשת אתכם.
אך למוסיקה ישנם כוחות נוספים. מחקרים רבים מוכיחים שלמוסיקה השפעות רבות על טבע האדם, האופי שלו, התנהגותו ובעיקר מצבי הרוח. למוסיקה יש את היכולת לחדור מעבר לכל המחסומים ולהגיע ישירות אל נפשו של האדם.
למוסיקה יש את היכולת לעשות את החיים יפים ועשירים יותר. המוסיקה עשוייה לגרום להרגשה טובה, לרומם את מצב הרוח, לרגש לכדי בכי, וכן לספק פורקן גם במצבים הקשים ביותר. היא יכולה לעזור להתרכז בעשייה, לשכוח את כל הצרות ובנוסף, על פי מחקרים רבים, לספק רגעי אושר טהור שרק עשייה באומנות כזו יכולה לספק.
במחקרים שנעשו על פני שנים ארוכות לאורך כמה עשורים, הוכח מדעית כי לימודי נגינה ומוסיקה בגיל צעיר מעשירים את אוצר המילים של הילד, עוזרים לו להבין טוב יותר מתמטיקה ומשפרים את רמת האינטליגנציה שלו. כמו כן, רבים טוענים שהעיסוק באומנות ובמיוחד במוסיקה, מעצימים את החיבור של הילד אל רגשותיו ובסופו של דבר גורמים לו להיות אדם טוב יותר.
ועכשיו, אתם וודאי שואלים את עצמכם, איך לימודי נגינה יכולים לעשות את כל הדברים הנפלאים הללו?
ובכן, התווים הם שפה, נגינה נעשית במקצבים שונים, והיא מחייבת משמעת עצמית ואימונים. הילד נאלץ להתמודד עם אתגרים שונים ומשונים, בכל מיני מישורים וכך לילמוד דברים על עצמו ועל הסביבה, שלא ניתן לילמוד בשום מיסגרת אחרת. הנגינה נותנת קודם כל מקום לבטא את כל מה שלא ניתן לבטא במילים. והמשמעות היא רחבה מעבר לכל דימיון.
אם אתם מרגישים שלילדכם יש חוש מוסיקלי מפותח כדאי לשלוח אותו ללמוד אצל מורה למוסיקה ולתת לו את האפשרות לפתח את התחום. העידוד של ההורים חשוב מאוד ועשוי להמריץ את הילד להתאמן ולהתקדם. ההורים חייבים להיות עם האצבע על הדופק. לשים לב אם הילד הולך לשיעורי הנגינה ברצון, האם הוא לומד משהו חדש בכל שיעור והאם הוא מתאמן בעיקביות. אך חשוב מאוד גם לא לילחוץ יותר מידי ולתת לילד להתקדם בקצב שלו. לפעמים עשויה לעבור אפילו שנה שלמה עד שהילד מתחיל להתאמן באופן רציני ותדיר. הכל קשור ברמת הבגרות של הילד וכמובן בחיבור שלו עם המורה.
אם אתם לא בטוחים אם לילדכם יש כישרון מוזיקלי, אתם יכולים לתת לו להתנסות בכל מיני כלים שונים, ולראות אם משהו מדליק אותו. אפשר לשלוח אותו לחוג קבוצתי, שיעורי ניסיון והיכרות, ובכלל לנסות לעודד אותו להתנסות בתחום. לפעמים רק בגיל מבוגר הילד מגלה את עולם המוסיקה וכמובן, אף פעם לא מאוחר מידי.
בכל גיל אפשר להתחיל ללמוד לנגן, כל הדרוש הוא כוח רצון. אחד הכלים שקל יותר ללמוד ולהפיק ממנו צלילים הוא הגיטרה. שזהו כלי זול ונייד המשתלב בדרך החיים מאוד בקלות. החלק היותר קשה בלימודי נגינה הוא לימוד תווים, אבל המוטיבציה להפיק צלילים מכלי הנגינה והרצון להתקדם יביא לתוצאה חיובית. מחקרים גילו שלימוד דבר חדש, כמו לימוד נגינה, משפר את הזיכרון, את יכולת תיפקוד המוח ומונע מחלות שיכחה כמו אלצהיימר.
למוסיקה אין סוף וניתן לעסוק בה בכל עת ובכל גיל. הנגינה תמיד תתרום לגוף ולנפש ועשויה לגרום לחיים מלאים, עשירים ומאושרים הרבה יותר.