מאמרים וכתבות
מדיטציה כדרך חיים לאיזון התעוררות ושמחת חיים
מאת:
אלי קרסניץ 25.10.11
מי מאיתנו לא מרגיש שהוא יכול היה להיות מודע יותר?
מי מאיתנו לא מרגיש שהוא יכול היה להיות מודע יותר? מאוזן יותר נפשית? משחורר יותר ממתח, דאגות, אשליות, פחדים וחרדות? האם גם אתם מרגישים שמגיע לכם לחיות בשלווה פנימית, הגשמה עצמית ושמחת חיים אמיתית?
האמת היא שכולנו רוצים להיות מאושרים. למרות זאת, רובינו לא יודעים איך להשיג אושר אמיתי ופעמים רבות הולכים שולל אחר הבטחות כוזבות לאושר חומרי או כזה שנובע מהישגים חיצוניים כמו קריירה, זוגיות, משפחה, ילדים, מעמד חברתי, ריצוי אדם כזה או אחר, עושר חומרי או תחושת שליטה.
גם קצב החיים המסחרר בעידן המודרני והצורך לעמוד בציפיות ההורים והחברה תורמים לתחושה של ריצה אינסופית אחרי הישגים ויוצרים מתח נפשי רב. אם נוסיף לכך את המתח שנובע מחיים במדינה כמו ישראל שבה מרוץ ההישרדות הוא אינטנסיבי מאוד, נוכל להבין בקלות למה אנחנו חיים ברמת מתח נפשי גבוהה ומנותקים לרוב מהשלווה, הבהירות והאושר הטבעיים שלנו.
מהו אותו אושר שכולנו מחפשים? להבדיל מהתחושה הרווחת בחברה המערבית, שאושר הוא פונקציה של הישגים כלשהם, למעשה אושר הוא המצב הקיומי הפשוט והבסיסי ביותר של כולנו: אושר הוא מצב פשוט של ערות ונוכחות ברגע זה ממש, מתוך קבלה עצמית ופתיחות וללא היאחזות באשליות שגורמות לפחדים, חרדות ותסכול. אושר כזה, אינו מותנה בשום תנאים חיצוניים ואפילו לא בתנאים פיזיים.
מדוע רובינו לא חווים את האושר הפשוט הזה? הסיבה היא שנרדמנו. נרדמנו ושכחנו את הטבע האמיתי שלנו תוך כדי ריצה אחוזת אשליות וחוסר איזון נפשי, וכל זה קרה בגיל צעיר כל כך שרובנו כלל לא זוכרים שפעם ידענו להיות מאושרים באמת. למרות שרובינו חיים במצב דמוי שינה, יש לנו את האפשרות להתעורר אל הטבע האמיתי שלנו - מציאות פשוטה של אושר, איזון נפשי ושמחת חיים אמיתית ומשוחררת מאשליות שגורמות סבל נפשי.
מהי מדיטציה אמיתית? מדיטציה, במהות העמוקה ביותר שלה, היא לא פחות מאשר הדרך להתעוררות מכל האשליות והסבל הנפשי. התעוררות אל הטבע המאוזן, השליו והמאושר שלנו. במדיטציה אמיתית אין שימוש בדמיון, מנטרות או תרגילי היפנוזה וריכוז. מדיטציה אמיתית מלמדת את אומנות הרכות והאיזון הפנימי.
ישנן מספר תפיסות שגויות נפוצות שמקשות על מתרגלי מדיטציה רבים ומונעות מאנשים רבים להתנסות בדרך לאושר אמיתי. הנה כמה מהבולטות שבהן:
1. "במדיטציה אסור לחשוב" - זוהי תפיסה שגויה נפוצה מאוד שגורמת לתסכול מיותר ואי הבנות. חשוב להבין: אין שום צורך להפסיק את המחשבות במדיטציה וזה גם לא אפשרי. הדרך הנכונה לגשת למדיטציה היא מתוך קבלה של המציאות כפי שהיא כבר עכשיו. אם יש או אין מחשבות - זה לא משנה כלל. במדיטציה אנו למודים לאפשר לעצמנו להיות כפי שאנחנו מתוך ערות, קבלה והרפיה. בהמשך גם המחשבות יירגעו, אך זה יהיה רק תוצר לוואי של השלווה הפנימית שלנו.
2. "מדיטציה זה לאנשים "רוחניים" בלבד" - מדיטציה היא כלי אוניברסאלי בדיוק כמו נשימה. כל אדם שסובל ממתח נפשי על כל צורותיו יוכל להפיק תועלת עצומה מתרגול מדיטציה בלי קשר להגדרה העצמית של, לעיסוק שלו או למעמד החברתי שלו.
3. "יוגה או ספורט הם תחליף למדיטציה" - יוגה וספורט הן פעילויות חיוביות שתורמות לבריאות ומצב רוח טוב, אך הם בהחלט לא תחליף לאיזון העדין והמדויק שלומדים במדיטציה אמיתית ואינם מובילים להתעוררות יסודית מאשליות, פחדים וסבל נפשי.
4. "Ignorance is bliss" - ישנה הנחה שאומרת שמה שאדם לא יודע לא יכול לפגוע בו. הדבר אינו נכון כלל כשמדובר בתודעה האנושית. כל הדברים שאנו מדחיקים ולא רוצים לראות ולהודות בהם, גורמים לנו למתח נפשי אדיר שבא לידי ביטוי באינספור דרכים ובכל רגע בחיינו. הדרך הנכונה לשחרר את אותם מתחים מודחקים היא בתהליך מדיטטיבי הדרגתי והרמוני תוך כדי הנחיה ע"י מדריך מנוסה.
5. "תרגול מדיטציה הוא אנוכי" – האמת היא הפוכה לחלוטין. תרגול מדיטציה אמיתית הופך את האדם למודע יותר, סבלני יותר, מאושר יותר, קשוב יותר לאחרים ובעל יכולת נתינה גדולה הרבה יותר, כך שכולם מרוויחים מזה.
הדרך הנכונה להסתכל על מדיטציה היא כעל דרך חיים. מסגרת נכונה ללימוד מדיטציה היא כזו ששמה דגש לא על יכולת הריכוז או השליטה במחשבות והשתקתן, אלא על יכולת הקבלה העצמית וההרפיה אל מול המציאות של הרגע הזה, ללא תנאים. קבלה כזו מובילה לשחרור ההזדהות עם המחשבות והתחושות הפיזיות ולהתחלת תהליך של התעוררות פנימית אמיתית.
מי ייתן שכולנו נלך בדרך של התעוררות אמיתית ונזכה ליהנות משלווה, איזון ושמחת חיים אמיתית :)