מאמרים וכתבות
איך להפוך את אימוני הנגינה היומי מעינוי לתענוג
מאת:
מיה ליברמן 16.08.12
אחד הנושאים הכאובים המשותפים למורים ולהורים הוא האימונים היומיומיים שעל תלמידי הנגינה לתרגל.
איך להפוך את אימוני הנגינה היומי מעינוי לתענוג
אחד הנושאים הכאובים המשותפים למורים ולהורים הוא האימונים היומיומיים שעל תלמידי הנגינה לתרגל. בהתחלה הכול נראה ורוד - הילד מקבל כלי חדש, מתלהב ומנגן כל יום, אך כידוע החיים אינם צבועים בורוד ועד מהרה אימוני הנגינה נדחקים לצד שלל העיסוקים היומיומיים. ואז המורה מקבל שיחת טלפון (או פנים מול פנים) כדלקמן: ״הילד לא מתאמן, מה לעשות? האם זה שווה את ההשקעה? האם להכריח, לכעוס, לאיים וכולי?
אז דעו לכם, ואולי יכעסו עלי כל מורי הנגינה הקונסרבטיביים, אך התשובה שלי לכך היא ״לא״ נחרץ!
אסביר גם מדוע:
אין שום אתגר בחיי הילד הדורש ממנו התמדה יומיומית ותרגול כמו הנגינה בכלי. כמו כן, רמת הריכוז שנדרשת מהילד כבר מהשלב המוקדם היא גבוה באופן יחסי מכל הפעילות האחרת בחייו. משיעור או שניים בשבוע, עליו להטמיע בעצמו את כל מה שלמד במשך כל השבוע. וזה קשה מאוד. אפילו למבוגרים. על כן אין לצפות כי ילד שזה אך התחיל לא מזמן לנגן יתאמן באופן סדיר מיידית. צריך להקנות לו הרגלי עבודה נכונים באופן הדרגתי על מנת שידע במדוייק מה עליו לעשות בכל רגע נתון (אני קוראת לזה תכנית עבודה)
אז חשבתי על כמה עצות שיעזרו לכם בתרגול היומיומי:
1. אין דבר יותר גרוע מאשר לבודד ילד ולהגיד לו לך תתאמן. בעיני זה דבר מלאכותי ומאוד לא מושך להיות לבד בין ארבע קירות ולנגן לאף אחד. על כן, עם כל הקושי שבדבר הפכו את הילד שלכם ל״מבצע הבית״ בקשו ממנו לנגן לכם ״מיני קונצרט״. אתם יכולים בזמן הזה גם לקפל כביסה לצורך העניין אבל עליכם להישאר קשובים לפחות בחצי אוזן לביצוע.
2. תמיד תשבחו את הנגינה גם אם היא לא היתה מושלמת. אין לכם מושג כמה זה עוזר. זה מעלה גם את הביטחון העצמי וגם את הערכה העצמית של הילד. הילד מחכה לפידבק החיובי הזה, כמו שחיכה שתגידו לו בראבו כשהחל ללכת.
3. הרשו אפילו לילד לנגן מול הטלביזיה - אפילו הצ׳לן הגדול מישה מאיסקי עושה זאת - שמעתי אותו מספר זאת ממקור ראשון. ובעצם למה לא? הנגינה צריכה להפוך לחלק אינטגראלי בבית ולא לעשייה מבודדת.
4. חיזוקים חיובים חיצוניים בעזרת טבלת מעקב אחרי הדקות בכל יום ונתינת פרס קטן כמו מדבקה יכול לעשות נפלאות. צבירת 8 שבועות של מדבקות יכולה להוביל להענקת פרס גדול יותר.
5. ילדים אוהבים להופיע, הם גם אוהבים להתגאות במה שעשו. השתמשו במדיות כדי להפיץ את נגינתם. הסריטו אותם כמה שיותר מנגנים והעלו ליו-טיוב. כך יוכלו לראות את עצמם מנגנים (אפשר ללמוד על כך המון) וגם האחרים.
6. היו חלק פעיל משיעור הנגינה. אפילו אם קשה לכם, עשו מאמץ להיות נוכחים בשיעור. שאלו את המורה כיצד אפשר לעבוד עם הילד בבית ולמדו ממנו שיטות הטמעה.
7. בקשו שהילד ילמד אותכם לנגן, כך הוא יכול לתרגל בעזרתם את מה שלמד. ההוראה היא אחד הכלים המצוינים איך להטמיע טכניקות. זה גם יעזור לכם להבין את תהליכי הלמידה ואת האתגר שעומד בדרך.
אל תשכחו לעדכן אותי מה עשיתם,
שלחו לי סרטונים של הילדים והתלמידים שלכם מנגנים! אשמח לשים אותם בפוסט מיוחד. אבל אל תשכחו לספר לי ולקוראים את תהליך הלמידה, כדי שנחכים ונדע איך לשפר את הגישה שלנו ואת דרכי ההוראה שלנו.
בהצלחה ונגינה נעימה,