העידן שבו אנו חיים זה עידן מרתק. מחד גיסא, נגישות המידע מאפשרת לדעת הכל על הכל. מאידך, הצורך לשלב בין בית, ילדים וקריירה, וכל זה תוך גדי ריצה לממ''ד, קצת מקשה עלינו להיות סופרמן או סופרוומן.
משפטים שאנו שומעות על בסיס יומי לא מפתיעים אותנו כלל.
"עברתי לדירה חדשה ואני עדיין חיי על קרטונים", "הילדים עזבו את הבית אבל החלום להפוך את החדרים הריקים לחדר עבודה בנתיים נגוז ונשאר בגדר מחסן?" יש אינספור דוגמאות. מי שמזדהה שיאמר אני. חברים, צרת רבים זה חצי נחמה. היו עם חמלה לעצמיכם, אבל גם הצטיידו במשפט הבא:
A DREAM IS A GOAL WITH A DEADLINE
או להלן כמה הוראות כיצד להפוך את החלום שלכם למציאות ברת קיימא:
או במילים אחרות: המדריך המלא למעצב בית מתחיל.
1. הקציבו לעצמיכם גבולות זמן ברורים. גבולות הגיוניים מצד אחד, לא יומיים וגם לא שנתיים. משהו שאכן ניתן לעמוד בו, בין העבודה והילדים, וגם קצת פנאי – מה יש?
2. תתכננו את התקציב. שאלת המיליון איך עושים את זה. התשובה בנאלית אבל עובדת. תקציב זה סה''כ סדר עדיפויות. תתחילו מההבנה, איזה סכום יעמוד לרשותכם, ומשם תיגזר ההחלטה מה מחדשים ובאיזה שלב.
3. על מנת לבנות קונספט עיצובי מה עלינו לעשות? ובכן, זה השלב המאתגר. מכמה סיבות: קודם כל כי לעיתים לבני זוג יש טעם שונה. תוסיפו למשוואה הזאת גם את הטעם של הילדים עם יש כאלה ונורא קשה להגיע למסקנות איך לעצב. מה עושים? מפתחים מה שמרצים לעיצוב קוראים לו שפה עיצובית.
4. הירשמו לפינטרסט ותתחילו לבחור תמונות של חללים שאתם מעוניינים לעצב מחדש. היו זהירים! המטרה כאן להתייחס לתמונה כעל ערך ולא לנסות להעתיק את העיצוב שאהבתם. בזה יש סיכוי גבוה של תחזית כשלון. תיכף נסביר מדוע. מה המשמעות ערך? תבחרו תמונה שאהבתם, נניח של פינת העבודה או של הסלון. תנתחו יחד עם השותף שלכם לעשייה מה אהבתם בתמונה. למשל: זה מרגיש נעים וביתי, זה נקי ומודרני, זה נותן תחושה צעירה או סולידית. זה נוח, זה לא נוח, זה עמוס זה מרווח. ככה יחד, מתוך השיחה הזאת אתם תתחילו לבנות יחד את החזון המשותף לקונספט העיצובי.
5.. מתוך כך תוכלו להתחיל לגשש ולבנות סקאלת צבעים: האם יש רהיטים קיימים שמכתיבים טון מסוים? האם רוצים לחזק אותו או להפך לשבור אותו? האם ראינו דוגמאות שעובדות טוב? תשאלו את עצמיכם מה עובד. זו שאלה חשובה, כי הרבה פעמים בתמונות נוטות להטעות ובמציאות זה לא יעבוד בבית. התשובה לרוב היא קנה מידה. ספה שנראית נפלא בקטלוג לא תתאים כלל למידות הסלון שלכם. איך פותרים את הסוגיה? בסעיף הבא התשובה.
6. שמירה על פרופורציות: תשאלו את עצמיכם את השאלה הבאה: מה עיקר ומה תפל בקונספט העיצובי שאנו בונים. מה הרקע? לפי כך תדעו להדגיש אלמנטים מסוימים ואחרים דווקא להצניע. לדוגמה: וילונות, שטיח וספה יכולים להיות הרקע ואילו, שולחן הסלון, הכריות והתמונות על הקירות ימשכו את תשומת הלב. כלל אצבע חשוב – חייבת להיות מנוחה לעין בין העיקר לתפל. אי אפשר שהכל יהיה העיקר, כי זה בעיקר מאוד יעיף אתכם.
7. איפה קונים רהיטים? כמו עם רכב, זה יכול להיות "סובארו פשע" שנת 1997 או דגם חדיש של לקסוס. תלוי בתקציב. ההמלצה בגדול, לתקציב של משפחה צעירה זה לשלב: כמה פריטים מיוחדים מחנות עיצוב מיוחדת והשאר יכול להיות מדרום תל אביב או הרשת הסקנדינבית הידועה לשמצה. הימנעו לבחור פריטים שצועקים עיצוב ייחודי של איקאה, ומומלץ מאידך לבחור שם עיצובים גנריים, שבכל מקום אחר יעלו יותר יקר לרוב.
8. לא לדחות את התלייה וההתקנה! כבר רכשתם מותרים, הכל הגיע? תקבעו יום ושעה שבהם תולים ומתקינים הכל!
9. אל תפחדו להגדיר איזורים! מה מבדיל חלל מעוצב מחלל לא מעוצב? הרבה פעמים זה התחושה שהאזור מוגדר ותחום טוב. אין מנוס, כך המוח שלנו עובד בחיים, אנו אוהבים הגדרות להכל. גם למרחב שלנו. את ההגדרה ניתן לתת על ידי צבע לקיר, גוף תאורה (אור), שטיח, וילונות ועוד מיליון דרכים. במהלך בניית הקונספט העיצובי שאלו את עצמיכם, הגדרתי את הפונקציה? הגדרתי את החלל?
10. הכניסו זהות הביתה! עצם זה שעשיתם בכוחות עצמיכם כבר התחלה טובה. אל תעצרו שם. השתמשו בתמונות של הילדים, בתמונות שלכם מהטיולים, ברהיטים ישנים. המטרה היא אחת! להפוך את הבית שלכם – לבאמת שלכם.
בהצלחה!
*הכותבות הן נטע גולשטיין וג'ול גורביץ', אדריכליות ומעצבות פנים בעלות סטודיו הצוותיה לאדריכלות ועיצוב פנים ומעבירות סדנאות העשרה בנושא הום סטיילינג והלבשת הבית והן חוגי בית.