יכולות ודרכי הלמידה שלנו כבני אדם נחקרו בצורה יסודית מאד ע"י גורמים שונים באומנויות לחימה ומחוצה לה. המורה שלי צאנג יא קווי מסין תמיד אמר לי שלפני שאתה יכול ליישם טכניקה אתה חייב להכיר אותה על בורייה.
לפיו יש "3 אמיתות" כאשר אתה מתאמן באומנויות לחימה:
1. אתה חייב להכיר את הטכניקה לבוריה לפני שהיא תעזור לך בהגנה עצמית.
2. מהירות וכח לא יעזרו לך אם אתה לא מיומן.
3. ידע נותן גמישות פעולה כאשר מתמודדים אם הבלתי צפוי.
למידה של אומנויות לחימה דורשת הבנה של ששת הדברים הבאים הכוללים: התבוננות, התמדה, יכולות טכניות מעולות, שינון וחזרה, ניסוי וטעיה, בחינה עצמית:
1. התבוננות:
כאשר המורה מסביר טכניקה חדשה חשוב מאד להיות מרוכז ולשים לב לדקויות של התרגיל. אי תשומת לב עלולה לגרום להתמעה של "הרגלים מגונים" אשר עלולים להוביל לטכניקה לא טובה ובסופו של דבר ליישום גרוע בזמן קרב. יתכן שדברים מסויימים לא יוסברו על ידי המורה אבל תלמיד מרוכז ישים לב עליהם ע"י התבוננות במורה. חשוב לא להתבייש ולשאול במקרה ומשהו לא היה ברור.
2. התמדה:
ישנם מדרגות רבות לטיפוס על הר! אני אומר את המשפט הזה הרבה לתלמידים שלי. אין תחליף להתמדה. ראיתי תלמידים מוכשרים מאד נופלים בגלל עצלנות וסיבות אחרות. החסרה של שיעורים מובילה לאימון לא סדיר וירידה במוטיבציה. שלא לדבר על טכניקה גרועה.
3. טכניקה:
אין תחליף לניסיון, בחר את המורה שלך בקפידה. ניסיון לחימה אינו תחליף לניסיון בהוראה והדרכה. אלה כשרונות אשר לא בהכרך קשורים אחד לשני. ראיתי מורים מעולים שהיו לוחמים בינוניים ומטה וראיתי לוחמים אלופים שהיו מורים גרועים מאד. לוקח שנים רבות לצבור ניסיון בהוראה והיכולת להעביר את הידע שלך למישהו אחר דורשת הבנה עמוקה מאד של הטכניקה ודורשת שנים של ניסיון בהוראה. טכניקה טובה יכולה להילמד רק אצל מורה טוב, אין פה קסמים!
4. שינון וחזרה:
זה החלק "המשעמם" כביכול של האימון. אבל כמו שברוס לי אמר "אני לא מפחד מלוחם שיודע 1000 אגרופים. אני מפחד מלוחם שיודע אגרוף אחד אבל עשה אותו 1000 פעם". זכרו שאומנות לחימה היא דרך חיים, התרגול לעולם לא מפסיק ומי שמתאמן ומתרגל בצורה סדירה לאורך שנים נהיה לבסוף אלוף.
5. ניסוי וטעיה:
אחרי השינון מגיע הניסוי. כמו שאי אפשר ללכת למסעדה ולהיות שבע מלקרוא את התפריט ככה אי אפשר לעסוק בלחימה בלי להילחם! זה פשוט מאד. אני אישית לא מעודד לחפש צרות ברחוב בשביל לבדוק אם טכניקה עובדת או לא. ישנן דרכים מבוקרות לעשות קרבות במועדון בצורה בטוחה ומסודרת אם מיגון ובאופן הדרגתי, כל אחד לפי רמתו ויכולתו. חשוב לבנות ביטחון עצמי לאט לאט ולא לקפוץ למים העמוקים מהר מידי בשביל לא להתייאש.
6. בחינה עצמית:
מאד חשוב להיות ביקורתי כלפי עצמך בנוגע לטכניקה אותה אתה ביצעתה. חלק מהביקורת תבוא מהמורה כאשר הוא יבחון מהצד את רמת הביצוע שלך. אבל הרבה מהעבודה תלויה גם בתלמיד. אל תהיה עיוור אחרת אתה תחזור על אותן הטעויות שוב ושוב. שאלות שניתן לשאול הן: האם הטכניקה הזאת מתאימה לי? האם היא תתאים נגד כל יריב? אם לא אז כנגד איזה יריב אני יכול להשתמש בטכניקה הזאת? וכ"ו.
לסיכום
חשוב לזכור שכל החלקים האלה הם שרשרת אחת שבה כל חלק מוביל לחלק הבא. אומנות לחימה היא דרך חיים והרפתקאה ארוכה ומהנה. למד להנות מהדרך ולעולם לא תפסיק. בהצלחה....
סיפו הלל צהנווירט