איך לשרוד את בחינת הבגרות במתמטיקהמאת:
צוות highway 24.01.10
איך לשרוד את בחינת הבגרות במתמטיקה
מתמטיקה הוא ה"מקצוע" בהא הידיעה אותו מחשיבים תלמידי בית הספר כקשה וה"מפחיד" ביותר. לקראת בחינות הבגרות הממשמשות ובאות מיטב מורינו ליקטו וחיברו עצות מועילות – איך לעבור את הבגרות במתמטיקה בהצלחה?
לפני המבחן
1- לתרגל לתרגל ועוד פעם לתרגל...- אם נחשוב על מתמטיקה כעל שפה זרה, נבין שככל שנדבר אותה ונשמע אותה יותר כך נבין אותה לעומק. בנוסף, ככל שנתרגל יותר כך נסקור יותר מסוגי השאלות בנושא מסוים ונקטין משמעותית את הסיכוי ל"הפתעה" בנושא זה בבחינה.
2- לסמן את הנושאים הקשים לנו ולהתמקד דווקא בהם בהכנה לבחינה. אף אחד לא אוהב שאומרים לו שהוא לא טוב במשהו ולכן נקודת המוצא היא שנשקיע יותר מאמץ בנושאים שאנו טובים בהם. נצטרך ללכת נגד האינסטינקט, לזהות את השאלות שאנחנו לא מבינים- לא להתבייש, לפתוח ספר לימוד ולתרגל. את הנושאים הקשים לנו יש לתרגל מההסברים הראשוניים בכדי לפתח בסיס טוב לשאלות המתקדמות יותר. אם קצת קשה, לא להתייאש, לבקש מחבר ששולט בחומר להסביר, המורה בכיתה או מורה הפרטי.
3- לסמן בסימון מיוחד שאלות שלא ידענו איך לגשת אליהם. לא מדובר בשאלות שלא הגענו לתשובה הנכונה בגלל טעות חישוב, אלא בכאלה שלא הבנו מאיפה "נחתה" עלינו השאלה. לקראת השבוע- שבועיים האחרונים יש לחזור לתרגילים האלו ולוודא שאנו יודעים לפתור אותם. אין דבר יותר מבאס מלהגיע לבגרות ולהיתקל באותה שאלה שלא ידענו איך לפתור.
4- לוודא שאנו יודעים לפחות 90% מהנושאים. זו טעות קריטית ללמוד נושא חדש קרוב לבחינה מפני שהראש כבר מלא בנושאים הקודמים לרוב גם לא יקלוט את החומר החדש. גם אם לא הספקנו ללמוד את כל החומר, לא נורא! נחזור, נתרגל ונחדד את הידיעה בנושאים שכבר למדנו כדי להצליח בהם ברמה סבירה ומעלה בבחינה.
5- כאשר אנו מסיימים לפתור שאלה, לא לרוץ לספר לראות את התשובה.
בואו נזכור שבסוף בחינת הבגרות אין תשובות. מומלץ לנסות להבין לבד האם צדקנו או לא: במשוואות- ניתן להציב את התוצאה שקיבלנו במקום הנעלם ולראות שצד ימין של המשוואה שווה לצד שמאל, בבעיות ניתן לראות האם התוצאה יוצאת לנו הגיונית לפי נתוני הבעיה - לדוגמא, צלע משולש חייבת לצאת חיובית קרובה לגודל הצלעות האחרות ועוד.
6- ננסה "להתקיל" את עצמנו - האם אנו יודעים להשתמש במחשבון שלנו כמו שצריך? האם אנו יודעים להשתמש בסימוני בריבוע\חזקה\ שורש? האם אנו יודעים להפוך משבר עשרוני לשבר פשוט ולהיפך? האם אנו מכירים את כל שימושי הפונקציות הטריגונומטריות?
7- בבגרות כותבים בעט. כדי שהבחינה לא תהיה הפעם הראשונה שלנו, כדאי שנתרגל לכתיבה בעט לפני הבחינה. כדאי שזו תהיה עט שנוחה לנו וקריאה לעין הבודק את הבחינה.
8- יום לפני- לוודא שהכל מוכן בתיק ליום הבחינה: קלמר, עטים, עיפרון ומחק לשרטוט, סרגל, מרקרים לסימון, מחשבון ושעון.
בזמן בחינת הבגרות
9- הצטיידו מראש בפחית שתייה קרה, בשוקולד ושעון – אלו יעזרו לכם לשמור על ריכוז גבוה כל זמן הבחינה.
10- עם קבלת הבחינה נקרא את ההוראות, נרשום שם ונקרא את הבחינה ברפרוף. ננסה לרשום ליד כל שאלה לאיזה נושא היא שייכת, נוסחאות רלוונטיות שלא רשומות בדף הנוסחאות המצורף וכל דבר אחר שאנו זוכרים היכול לסייע בפיתרון.
11- נתחיל קודם עם השאלות הקלות ורק אחר כך נעבור לשאלות הקשות והמסובכות. אין חובה לענות לפי סדר השאלות ובמבחן בו הלחץ הוא גורם משמעותי עדיף לנו להתחיל עם חיוך כי הצלחנו תרגיל קל מאשר עם עצבים כי נתקענו עם אחד קשה.
12- לעיתים שאלה נראית לנו מראש קלה ודרך הפיתרון ידועה מראש. מה נעשה אם בכל זאת לא נצליח לפתור? לא נילחץ, נקרא את השאלה שוב ונבדוק שרשמנו את כל הנתונים.לעיתים, נתון קטן ששכחנו מוביל אותנו לדרך הפיתרון. אם עדיין לא מצליחים, עוברים לשאלה אחרת - ייתכן כי המעבר לשאלה אחרת מתיר את התסבוכת. אם אין שאלות אחרות, מוחקים ומתחילים את השאלה מחדש בדף נקי.
13- טיפים מיוחדים: בגיאומטריה- לסמן בטושים נתונים: צלעות שוות, צלעות מקבילות, זוויות שוות. לפעמים אנחנו מסובכים בשאלה –הסימון יעיר כבר את תשומת ליבנו למה שצריך לשים לב...
בעיות מילוליות- להבין שמתמטיקה היא שפה. אם נדע להעביר מילים לשפה שאנחנו מבינים אז נוכל לפתור את הבעיות. למשל, בבעיות תנועה נוח לצייר\להדגים, בבעיות רווח והפסד – טבלה.
הדפסת
מאמר