צ'י קונג היא תנועה שמטרתה להניע את הגוף נפש למקום הרמוני מתמשך, מתפשט ומעמיק. ההרמוניה היא תנועה פנימית שעבודה עם צ'י קונג מעניקה וממנה תוצאה של שלווה פנימית.
הצ'י קונג הגיע מסין ונראה את קבוצות המתרגלים קמים השכם בבוקר, נעים אל הפארקים ומתרגלים עם מורים, או וותיקי אומנות התרגול, תנועה זורמת נעימה ופשוטה. אל המתבונן מן הצד, התנועה נראית כריקוד שמשתלב בהרמוניה עם הטבע מסביב.
מהו צ'י קונג?
הצ'י קונג הוא הכלי האנרגטי שברפואה הסינית. הוא מכיל בתוכו את הפילוסופיה של חמשת היסודות שקשורות לחמש מערכות הגוף. אפשר לקרוא לשיטה זו, כדרך חיים, דיקור בתנועה, שיאצו בתנועה עיסוי בתנועה או מדיטציה בתנועה. אך לעומת צורות הטיפול, שבו המטופל פסיבי, תנועה זו, מזמינה את המטופל לתרגל בעצמו וללמוד להוליך את האנרגיה הפנימית שלו לחיזוק וליעילות תנועתית.
פירוש השם: צ'י - אנרגית החיים הזורמת בתוכנו, קונג – כוונה, מיומנות והולכה.
צורת הטיפול של תנועת הצ'י קונג מתבססת על הנעת האנרגיה הפנימית של המתרגל והיא משלבת בתוכה תרגול אקטיבי ותרגול פאסיבי איטי. שתי צורות אלה משפיעות על שלושה תחומים עיקריים:
הרגעות
ריכוז והתמקדות
נשימה
התרגול האקטיבי מניע את האנרגיה באמצעות טפיחות על הגוף, נענוע מהיר של הגופים - ידיים, רגליים, תרגילי חימום.
המטרה בתרגילים אלה להזרים צ'י ודם ולפתוח חסימות בתעלות הנעות לכל אורך הגוף, שנקראים מרידיאניים. תעלות אלה משולות לנחלים שמניעים את האנרגיה אל איברי הגוף, ולכן אלה הם האחראיים על הנעת האיברים לבריאות ולאיזון חוזר.
התרגול האיטי משלב תרגילי זרימה ומעגליות תנועתית שמטרתם להרגיע את המערכת גוף נפש ולאפשר לכל המערכות: שלד, מערכת עצבים, כלי דם, מערכת נשימה ומערכת העיכול לנוע באחדות פנימית.
התרגול הפסיבי מכיל בתוכו, תרגילי העמדות בהתאם לחמשת מערכות הגוף, מדיטציה ודמיון מודרך.
כל מגווני התרגילים מלווים על ידי תרגילי נשימה, ככלי לשינוי והתמרה. השאיפה פנימה דוחסת כלפי חוץ את המתחים / כאבים למיניהם והנשיפה כלפי חוץ מפנה מקום פנימי לבניה של התחדשות וההעצמה.
אחת הסיבות העמוקות למחלות או לסטיות שמופיעות בגופנו, הוא הקונפליקט האינסופי בין הנפש והגוף. ויכוח בין קולות פנימיים, שיחות וסיפורים שמתבצרים בראש, והגרוע מכל, זה לא הסיפור שנמשך, אלא האחיזה בו וההזדהות עמו.
תרגול הצ'י קונג מלמד את המתרגל ומעניק לו את האפשרות, לצפות על הסיפורים, להימנע "מלהדביק" אותם אל המציאות ומכאן לוותר על ההזדהות איתם. לכן התרגול משפיע במידית על הנפש ומאפשר למתרגל לחוות מנוחה פנימית ושלווה. למעשה המסר שעבודה עם צ'י מעניקה, שהגוף הוא בריא ויודע לאזן את עצמו מטבע בריאתו ולכן הסטייה או המחלה היא בנפש. לכן חשיבותו של התרגול בהרגעה ובתחושת ההרמוניה והשייכות שהמתרגל חווה.
בכתבה זו אתייחס אל הצ'י קונג ככלי תומך בריפוי מחלת הסרטן.
ישנם גישות שונות, שנעות מתוך רצון לטיפול במחלה זו.
הרפואה המערבית מתייחסת אליה, באמצעות התקפה ישירה על האיבר, ע"י כימיקלים, ניתוח או הקרנה. גישה זו מתייחסת אל הסרטן כמצב ממוקד העומד בפני עצמו בגוף האדם. מטרת הטיפול לדכא את המקום הנגוע ולנתק אותו מפגיעה בשאר האיברים. כמובן שגישה זו נחוצה ומועילה. החלק שהרפואה כאן אינה נותנת את משקל, היא הנפש הפגועה מן המחלה והרגישות שעולה בתהליך ריפוי זה.
הגישה השנייה, שתופסת מקום של נוכחות בתקופה זו, מתייחסת לאבחון המצב ההוליסטי של האדם ותנאי הסביבה שמקיפה אותו: איך האדם חווה את מעגל חייו: תומך – נתמך. מצע זה מראה את ההיבטים החשובים, שעליהם יש לשים דגש להבנת תהליכי הצמיחה שמהם התפתחה המחלה. תשומת הלב לריפוי, תשים דגש מצד אחד לעצירת התפשטות המחלה, כמו כן לעמידות הגוף כנגד הסרטן.
גישה זו תשים דגש על תרגילים פסיכופיזיים שמטרתם לאזן את הנפש ולהרגיע אותה, כך שהגוף יקבל את התנאים הנוחים, לבניה של תמיכה טבעית וממנה, ריפוי וחיזוק.
תרגול צ'י קונג מעניק למתרגל רכישה של כלים תנועתיים שיביאו להתפתחות ריפוי פנימי וחיזוק:
השגת מצב של רוגע.
רוגע הוא מצב תודעתי נרכש. כשם שאנחנו מתורגלים לאמן שריר בגופנו לחיזוקו, כך רוגע הוא תנועה של שריר פנימי, שמלמד איך להניח את הגוף בצורה שתאפשר לו לחוות רגיעה מידית. הצ'י קונג מעניק דגש מיוחד להנחת כפות הרגליים על פני האדמה ומלמד איך להניע את משקל הגוף באופן זהה על כל כף הרגל על מנת שהגוף יחווה אחדות פנימית. ככל שהמתרגל יעמיק בהתמדה בתרגול, חווית האחדות תהווה חלק מלא ביום יום.
שחרור מתח והתכווצות פנימית.
בזמן כאב, חווה הגוף אי נוחות. אי נוחות מביאה להגברת הקונפליקטים ומתוך כך הגוף חווה התכווצויות וכאב. באמצעות התנועה משחרר הגוף - נפש מתחים שרשומים במערכת השרירית ובזיכרון התאי. עם השחרור המוח קולט מסרים של הרפיה ומשחרר חומרים של ריפוי לאיברים הפגועים. ישנו מושג רפואי הוליסטי, שנקרא "הכאב הנודד". החוויה שהאדם חווה היא כאבים שנעים בגוף. הכאב נע ממקום למקום והמערכת לא יודעת לשחרר את התחושה באופן טבעי. למשל, במחלת הפיברומיאלגיה החולה חווה את הכאבים בשרירים, כאבים בלתי צפויים, נעים במקומות שונים ואינם ניתנים לצפיה מראש. מכוון ששורש התנועה בצ'י קונג מובילה להרפיה, זרימה ושחרור, ישנה אפשרות מצוינת להזרמת קוד חדש למערכת לשחרור, הרפיה ולהזנה חדשה של מערכות הגוף ולהתחדשות.
התחייבות לפיתוח כח רצון והתמדה.
על מנת להגיע לתוצאות יש לפתח את כוח הרצון לריפוי ולשינוי. כוח הרצון מופעל על ידי הבנה. כלומר עומק הריפוי ינוע בעקבות אמון ואמונה בתהליכי הריפוי שעבודה עם צ'י תעניק לרוצה להתרפא ולהתאזן מחדש. התמדה היא התחייבות פנימית, להניע את הצ'י המועיל באופן קבוע, שוטף וזורם.
תרגול בקבוצה מוליך חשמלי מועיל.
החלק הנוסף והחשוב בריפוי, הוא התרגול בקבוצה. זוהי הדרך הטובה ביותר לעודד ולהניע את הצ'י. איכות הצ'י בקבוצה חזק, מעודד ומרים, ולכן גם הריפוי בקבוצה אפקטיבי יותר. נוסף לכך, המתרגל לומד את חווית השייכות התומכת בקבוצה, כחלק עיקרי לריפוי המאזן. דרך זו מסייעת להשפעה המטיבה עם האדם ומערכת היחסים בקבוצה. תוך כדי התנועה, לומד המתרגל, דרכי התייחסות חדשות כלפי הגוף שלו, התייחסות כלפי הרגשות שנעים ומשתנים ומתוך כך משנה את הגישה וחווית החיים מול מערכות היחסים בביתו ובקהילה המקיפה אותו ביום יום..
איכות התרגול משתנה ומתעמקת ככל שהמתרגל לומד לתעל את האנרגיה הפנימית שלו ולהפעיל אותה מתוך נאמנות פנימית, כבוד והערכה לכוח החיים שזורם בתוכו.
והתוצאות כמובן תבואנה בזמנן בדרך טובה, נעימה וחיובית.
הכותבת פנינה מתוק מורה ומטפלת בצ'י קונג, רפואה סינית ומודעות עצמית.
www.nativhalev.hoogel.co.il